Jdi na obsah Jdi na menu

Magorova studánka

Víte,že v Praze je studánka, která je pojmenována po velké osobnosti českého undergroundu básníkovi Ivanovi Martinovi Jirousovi...zvanému Magor?

magorova_studanka_001.jpg

 

Půl roku po smrti básníka a náčelníka českého undergroundu, Ivana Martina Jirouse, byla po něm pojmenována studánka na kraji smíšeného lesíka na rozhraní Smíchova a Radlic. Magor ke studánce prý skutečně párkrát zašel a snad z ní i pil.

 

Po vyřízení formalit se skromný pramínek skutečně jmenuje Magorova studánka.

Přesné místo nebudu prozrazovat, jelikož už několikrát byla studánka poničena. Jirous žil v posledních měsících svého života  v nedaleké ulici Na Neklance. V domě Na Neklance se dříve nalézala hospoda, jejíž sál kdysi používala skupina Plastic People jako zkušebnu. Hospoda, která byla oblíbeným místem veteránů undergroundu bohužel zanikla. Ivan Martin Jirous v domě, na němž je jeho busta, jejímž autorem je sochař Michal Blažek, zemřel 9. listopadu 2011.

magorova_studanka_020.jpg

 

U studánky se na jeho počest konají akce, jichž se účastní jeho kamarádi, přátelé, spolubojovníci proti bývalému režimu...ale i jeho příznivci.

Jen více takových míst.

Zde celé fotoalbum...pro prohlížení na Rajčeti, klikněte na název alba v miniprohlížeči.

Takže zase někdy příště....a co bude příště?...nechte se překvapit...mám několik vytipovaných míst a opravdu zajímavých.

Pokud byste věděli o nějakém netradičním zajímavém místě v Praze, napište mi na e-mail zajimavostiprahy@gmail.com