Jdi na obsah Jdi na menu

Sochy Davida Černého

Dnešní díl zajímavostí v Praze jsem pojal jako výlet za sochami Davida Černého. Tak tedy vyrážíme.

Brown-nosing

Výlet zahájíme v Holečkově ulici 49, kde sídlí Galerie Futura. V její zahradě se nachází sousoší z roku 2003. Jedná se o torza nahých dolních částí těl dvou sehnutých mužských postav o výšce 520 cm. Po žebříku je možno vylézt k otvoru v zadní části těl, otvory lze sledovat videosmyčku, na níž se Václav Klaus a Milan Knížák spokojeně krmí kaší.


Quo vadis

Projdeme Kinského sady pod Petřín, kde v zahradě německého velvyslanectví (Lobkovický palác) je další dílo Davida Černého. Jedná se o plastiku Trabantu na nohách, symbolizující hromadný odchod  východních Němců přes velvyslanectví západního Německa v Praze v létě a na podzim 1989.


Růžový tank

Na náměstí Kinských dříve stával slavný sovětský tank č. 23, který Černý natřel na růžovo. Později když byl tank odstraněn z náměstí, instaloval zde david Černý torzo růžového tanku, ale ani to zde už není.


Čůrající postavy

A přesouváme se na Kampu na dvůr Hergertovy cihelny , kde je umístěno od roku 2004 dílo nazývané Čůrající postavy . Dvě bronzové mužské postavy o výšce 210 cm jsou ovládány elektronickým zařízením, které umožňuje natáčet boky a zvedat penis tak, že proud vody na hladinu jezírka ve tvaru České republiky píše písmena.


Miminka Babies

Další dílo je v parku na Kampě a jedná se o tři mimina, stejná jako na žižkovském vysílači.


Viselec

Z Kampy se přesuneme na druhý břeh Vltavy. Zde v Husově ulici visí zavěšena socha muže na střeše jednoho domu.


Kůň

A to už jsme na Václavském náměstí, v pasáži paláce Lucerna. Zde najdete sochu sv. Václava, sedícího na obráceném koni.


Miminka Babies

K dalšímu dílu se přesuneme metrem na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze-Vinohradech. Mimina lezoucí po tubusu žižkovského vysílače jsou vidět už z dálky.


 

Červená auta

A opět přesun městskou dopravou...opět metrem do stanice Smíchovské nádraží a odtud pěšky na Zlíchov, kde jsou na budově MeetFactory zavěšena dvě červená auta.


London Booster


Od Smíchovského mádraží se přesuneme autobusem č. 125 do zastávky Chodovec. V Pyšelské ulici v Klikparku u sídla splečnosti Agrofert se nachází slavný "klikující autobus".


 

A jsme v cíli našeho výletu.....ještě několik děl Davida Černého mimo Prahu.

Hostina obrů

Dne 1. července 2005 bylo odhaleno na liberecké autobusové zastávce „Sokolská u zdi“ dílo „Hostina obrů“, které je tvořeno bronzovým zastávkovým přístřeškem v podobě stolu, na jehož desce jsou například liberecké párky, masožravá rostlina, propíchnutá lidská hlava, půllitr a žejdlík. Investorem díla byla Spacium o. p. s. společně s dalšími subjekty


Entropa

Je to satirická plastika vytvořená kontroverzním českým umělcem Davidem Černým, kterého vláda České republiky pověřila vytvořením uměleckého díla symbolizujícího na průčelí budovy Justus Lipsius v Bruselu české předsednictví v Radě Evropské unie. Na počátku září 2010 se dílo přemístilo do plzeňského Techmania Science Center jako stálá součást expozice o EU.

Zde celá fotogalerie...


 

Takže zase někdy příště....a co bude příště?...nechte se překvapit...mám několik vytipovaných míst a opravdu zajímavých.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář